+31(6)10299351 | +385(91)6222815 info@tomorealestate.nl

De Kroatische markt

Laatste update: mei 2020

Kroatië heeft 4 miljoen inwoners en de hoofdstad is Zagreb. De valuta is de Kroatische Kuna (HRK), 7,3 HRK = 1 EUR. 

Economie
Het BBP van Kroatië is 61 miljard euro (2019). Het toerisme is goed voor 20% van het BBP, gevolgd door de agrarische- en de ICT-sector. 7% van de werkgelegenheid komt voort uit het toerisme in Kroatië.

In 2019 kende Kroatische een economische groei van 2,9%. Om een compleet beeld te geven is het belangrijk om de Italiaanse economie in ogenschouw te nemen, waar Kroatië erg mee verbonden is. De economische groei in Italië was nihil in 2019 (0,0%). 

Handel
De belangrijkste handelspartners van Kroatië zijn Duitsland (15%), Italië (13%) en Slovenië (10%). Dit geldt voor zowel de import als de export.  

Crisis en werkeloosheid
Kroatië kende een zes jaar durende economische crisis van 2009 t/m 2014. 

Werkloosheid Kroatië 1999-2019

Grafiek: Werkloosheid Kroatië 1999-2019

Het werkloosheidspercentage in Kroatië daalde daarna snel. Begin 2020 is het werkloosheidspercentage 6,5% in Kroatië (zie grafiek), vergeleken met 3% in Nederland.

Kredietwaardigheid bedrijfs- en staatsobligaties

Fitch waardeert Kroatië in april ’20 met een ‘BBB- rating met stabiele vooruitzichten’. Deze waardering staat voor ‘lower medium grade’, waarmee Kroatië zich prima positioneert in het middensegment. Bron: Tradingeconomics

Lid van de EU
Sinds 2013 is Kroatië lid van de EU en heeft het toegang tot de open markt. Kroatië kan worden gezien als de leider die de kar trekt van de overige Balkan-landen.

De Kroatische burgers verdienen hun geld nog steeds veelal op de socialistische manier: door overheidssteun, overheidsfuncties, en andere door de overheid gereguleerde bedrijven.

Een kleine groep innovatieve ondernemers begint zich een weg te slaan in de nieuwe ‘open’ markt waar vele kansen liggen.

Het leven in Kroatië
Als we kijken naar noodzakelijke goederen, is het leven in Kroatië kwalitatief. Het is een veilig land, met kwalitatief eten, ongerepte natuur, een mild klimaat, vele cultuurbezichtigingen en toeristenactiviteiten. Ook gezinnen die gemiddeld minder te besteden hebben, hebben vaak toegang tot lokaal voedsel en natuurgebieden. Kroatië doet het wat minder op het gebied van luxegoederen. Als u op zoek bent naar een luxegoed, is de kans het grootst dat u het in Zagreb zal treffen. Zo niet, dan biedt Italië een goede uitkomst. 

 

 

Contact to Listing Owner

Captcha Code