+31(6)10299351 | +385(91)6222815 info@tomorealestate.nl

Hypotheek

Als u uw tweede woning in Kroatië niet volledig met eigen vermogen financiert, kan een bank bijspringen.

Er bestaan twee mogelijkheden:

  1. Nederlandse banken financieren op basis van onderpand dat in Nederland is gevestigd. Denk bijvoorbeeld aan overwaarde op uw huis in Nederland. De overwaarde kunt u herfinancieren bij een Nederlandse bank. Met dat geld kunt u investeren in een tweede huis in het buitenland.
  2. Kroatische banken financieren alleen Kroatische rechtspersonen. U kunt te allen tijde een bv oprichten in Kroatië. Kroatische banken financieren niet de gehele de koopsom. Afhankelijk van het huis en de omgeving, kunt u denken aan een geschatte financiering van 30% – 40% van de koopprijs.

Valutarisico

Als u een hypotheek neemt bij een Kroatische bank, dan wordt het krediet verstrekt in Kroatische Kuna (HRK). Het risico bestaat dat, als de Kuna in waarde stijgt ten opzichte van de Euro, u een financieel probleem heeft.
U lost uw krediet namelijk af in de HRK valuta. Als de waarde van HRK stijgt ten opzichte van EUR, dan moet u per saldo méér aflossen dan voorheen. Dit kan tientallen euro’s per maand schelen.

Om het risico in kaart te brengen kijken we naar de geschiedenis van de HRK/EUR koers:

Grafiek: koers HRK/EUR van 1-4-2005 tot 1-4-2020. Bron: ECB

Wat is er te zien op deze grafiek?

Op de grafiek ziet u dat de Euro sterker wordt: Rond 2008 had u 0,14 eurocent nodig voor 1 Kuna. In 2020 heeft u 0,132 eurocent nodig voor 1 Kuna. U heeft minder Euro nodig voor 1 Kuna (HRK). Dit is positief voor Europese kredietnemers in Kroatië.

Heeft u een woning op het oog? Wij helpen u graag. Vraag naar de mogelijkheden voor een financiering in Kroatië. Klik hier om contact op te nemen met TOMO.

 

Contact to Listing Owner

Captcha Code