+31(6)10299351 | +385(91)6222815 info@tomorealestate.nl

Nederland

Belasting over uw tweede woning
Een woning wordt in de belastingheffing betrokken in het land waar deze is gelegen. Als u in Nederland woont, moet u over al uw inkomen en vermogen belasting betalen, waar het ook is verdiend en waar het ook is gelegen. Om deze strijdigheid te compenseren geeft Nederland – onder meer voor woningen in het buitenland – een vrijstelling voor belastingheffing.

U hoeft in Nederland geen belasting te betalen over de waarde van de woning in het buitenland. Over spaargeld daarentegen, betaalt u in Nederland 1,2% vermogensbelasting. Ter vergelijking: Het netto kostenpercentage voor een huis in Kroatië (waarde €500.000) is 1,76%.

Zie dit artikel voor de berekening.

Huurinkomsten die in het buitenland zijn gegenereerd, zijn in Nederland vrijgesteld van belasting. De keerzijde hiervan is dat onderhoudskosten en/of hypotheekrente voor uw buitenlandse woning, fiscaal niet aftrekbaar zijn in Nederland.

Belastingen Kroatië

Overdrachtsbelasting
De overdrachtsbelasting in Kroatië is 3%. Dit bedrag wordt éénmalig betaald bij de notaris in Kroatië na overdracht van het object op uw naam. Voor een woning van € 500.000 betaalt u dus € 15.000.

BTW
Als u in Kroatië als fysiek persoon een nieuwe woning koopt binnen twee jaar na oplevering, betaalt u btw. Het btw percentage in Kroatië is 25%. U betaalt in dit geval geen overdrachtsbelasting van 3%.

Koopt u diezelfde woning met uw B.V., dan kunt u de 25% btw terugvorderen. In Kroatië gaat dit doorgaans snel: binnen vier maanden staat het btw-bedrag weer op uw rekening. De voorwaarde hiervoor is dat u uw woning voor zakelijke doeleinden gebruikt (lees: verhuurt). U betaalt in dit geval alleen de overdrachtsbelasting van 3%.

PERIODIEKE KOSTEN

Komunalna naknada
Vrij vertaald is dit de belasting op openbare nutsvoorzieningen. Iedere eigenaar van een woning in Kroatië betaalt deze belasting. Het bedrag verschilt per provincie en varieert tussen € 300 en € 700 per jaar.

G/W/E/ en overige
Voor een huis van 250m2 met zwembad komen de jaarlijkse kosten van gas, water, elektriciteit, afval, internet etc. op circa € 3000 per jaar.
Voor een huis van 150 m2 zonder zwembad komen de jaarlijkse kosten van gas, water, elektriciteit, afval, internet etc. op circa € 1500 per jaar.

Verhuren of niet verhuren

U heeft de keuze om uw tweede woning te verhuren als u zelf geen gebruik maakt van de woning. Deze keuze kan verschillende heffingen tot gevolg hebben.

Verhuren

U betaalt inkomstenbelasting. In Kroatië gelden de volgende tarieven:

  • Inkomstenbelasting (fysiek persoon)  : 24%
  • Winstbelasting (rechtspersoon)          : 12%

Voor rechtspersonen geldt: Indien u na het afdragen van de winstbelasting een privé-onttrekking wil doen uit uw bv, betaalt u nogmaals 12% over het restant en 10% over de reeds afgedragen winstbelasting. De cumulatieve belastingheffing op een privé-onttrekking komt uit op +- 23,5%.

Anders gezegd, belastingheffing privé-onttrekking = Huurinkomsten x 12% winstbelasting x 12% + (10% x afgedragen winstbelasting) =  Huurinkomsten x 23,5%. Als u €50.000 inkomsten uit verhuur wil onttrekken naar privé, betaalt u €11.750,- belasting.

Niet verhuren

U betaalt belasting op vakantiewoningen. De belasting op vakantiewoningen in Kroatië is 15 Kuna per m2.
Omgerekend naar euro is dit: € 2 per m2. Voor een woning van 150m2 betaalt u dus € 300 per jaar.

(De vierkante meters worden netto berekend. Dat wil zeggen dat kelders, dakterrassen, balkons, zwembaden en buitenterreinen niet worden meegerekend in het totaal m2. Enkel het netto bewoonbare gedeelte binnen de muren wordt meegerekend voor deze calculatie.

Een voorbeeld: U heeft een vakantiewoning met drie verdiepingen. Per verdieping is de oppervlakte 80m2. In totaal heeft u een oppervlakte van 240 m2.

Jaarlijks betaalt u aan belasting: € 2 x 240m2 = € 480)

Bronnen:
https://lider.media/aktualno/porez-na-kuce-za-odmor-vracen-u-porezni-sustav-29232
https://www.porezna-uprava.hr/HR_porezni_sustav/Stranice/porez_kuce_za_odmor.aspx

 

Contact to Listing Owner

Captcha Code