+31(6)10299351 | +385(91)6222815 info@tomorealestate.nl
Update 16 mei 2020
 
KroatiëKroatië – Coronagevallen 16.5.2020
Bevestigd
2.222
Hersteld
1.869
Sterfgevallen
95

Kroatië kent relatief weinig slachtoffers door het Coronavirus. Het eerste Coronageval werd bekend op 25 februari 2020, een jongeman die voorafgaand in Italië was geweest. Kroatië reageerde snel en kordaat. De strenge maatregelen lijken nu hun vruchten af te werpen, als Kroatië per 11 mei de grenzen weer heeft geopend voor toeristen. De horeca, hotels en andere toeristenattracties zijn weer open.

Voordelen Kroatië als zomerbestemming 2020

Kroatië heeft relatief weinig Corona-gevallen. Daarnaast biedt het veel ruimte, heeft het een uitgestrekte kust en een lage bevolkingsdichtheid. Dit zijn belangrijke voorwaarden in tijden van social distancing. De vele supermarkten met (‘s zomers) lange openingstijden (7 – 23) maken het mogelijk om boodschappen te doen op rustige tijdstippen. Massatoerisme kent men in Kroatië beperkt. Dit is met name op specifieke locaties zoals Dubrovnik en de Plitvice watervallen. Al met al kan worden geconcludeerd dat Kroatië ook ten tijde van Corona aantrekkelijk blijft voor toeristen en investeerders.

Versoepelingen

De Kroatische overheid heeft op 24 april besloten de maatregelen in drie stappen te versoepelen om de economie weer op gang te helpen.

Maandag 27 april: De retailwinkels mogen weer open m.u.v. shopping centra. Daarnaast gaat ook de dienstensector weer open zoals bijv. kleermakers, reisbureaus, bibliotheken en musea.

Maandag 4 mei: De ziekenhuizen zijn weer beschikbaar voor iedereen. Onder strikte voorwaarden mogen ook cosmetische salons, kappers en pedicure-salons open.

Maandag 11 mei: Horecagelegenheden mogen open onder de voorwaarde dat er voldoende afstand wordt gehouden. Bijeenkomsten tot 10 mensen zijn toegestaan mits anderhalve meter afstand wordt gehouden. Daarnaast gaan de shopping centra en het basisonderwijs t/m groep 4 weer open. Ten slotte opent de volledige toerismesector ook weer hun deuren.

Grenzen weer open voor buitenlandse bezoekers

Kroatië opent per 11 mei 2020 de landsgrens weer voor non-residenten. Aan de grens wordt gevraagd naar de reden van het bezoek. Non-residenten worden toegelaten indien zij vanwege economische redenen reizen (bijvoorbeeld vanwege toerisme of zakelijke redenen). Ook wordt er toegang verleend aan reizigers die vanwege persoonlijke, urgente redenen reizen. Aan de grens worden instructies meegegeven maar er gelden geen beperkingen zoals bijvoorbeeld de twee weken quarantaine die voorheen als verplicht werden gesteld aan iedere bezoeker die de Kroatische grens over ging.

Gevolgen voor toerisme

In april sprak de Minister van Volksgezondheid, Krunoslav Capak, over de vraag of toeristen deze zomer hun vakantie kunnen doorbrengen in Kroatië. De Minister zei dat de opening van het toeristenseizoen afhangt van de snelheid waarmee het virus zich terugtrekt of mogelijk zelfs verdwijnt (zie hier). Op 11 mei komt de Minister van Toerisme, Gari Capelli, met een officiële verklaring waarmee duidelijkheid wordt geschapen voor toeristen:

Update 11 mei: Minister van Toerisme, Gari Cappelli (bron: Index.hr)

Het is erg duidelijk – de hotels zijn geopend, alsook campings en privé verblijven. In restaurants kan zowel binnen als op het terras gegeten worden. Men kan een boot huren en gaan varen, de havens zijn geopend. Kroatië ademt vanaf vandaag weer toerisme.

Voor de algehele toerismesector wordt 60-90% minder omzet verwacht dan vorig jaar. Hoe dan ook, het positieve is dat per 11 mei iedereen weer welkom is in Kroatië, dat het tot nu toe erg goed heeft gedaan met een maar zeer beperkt aantal Corona-slachtoffers. Dit betekent goed nieuws voor huizeneigenaren die in het seizoen inkomsten generen met de verhuur van woningen. De hoop is gevestigd op een sterke toestroom zoals Kroatië dat gewend is in de maanden juli, augustus en september. Waarschijnlijk zal het echte herstel pas intreden in het voorjaar van 2021.

Contact to Listing Owner

Captcha Code